Jedním z prvních témat v hodinách chemie je
názvosloví, takže již někdy v na přelomu října a listopadu by studenti
měli bezpečně umět pojmenovat všechny možné oxidy, sulfidy, zásady a soli
kyselin, můžete si sami vyzkoušet, jak si poradíte například s těmito
vzorečky: CaO, NaOH, PbS, HCl, HNO3, H2SO4, H5IO6,
NaHCO3……… Tentokrát jsme se však na kyseliny a zásady podívali
z jiného pohledu, zaměřili jsme se na to, jak kyselé nebo alkalické jsou
běžné potraviny. Jen pro připomenutí, kyselost se uvádí v hodnotách pH,
které se pohybuje v rozmezí 0 - 14 viz obrázek. Pokud znáte koncentraci
látky, můžete si pH vypočítat dle následujícího vzorečku: pH = -log([H⁺])
Žádné komentáře:
Okomentovat