středa 18. března 2015

Kyselost a zásaditost potravin

Jedním z prvních témat v hodinách chemie je názvosloví, takže již někdy v na přelomu října a listopadu by studenti měli bezpečně umět pojmenovat všechny možné oxidy, sulfidy, zásady a soli kyselin, můžete si sami vyzkoušet, jak si poradíte například s těmito vzorečky: CaO, NaOH, PbS, HCl, HNO3, H2SO4, H5IO6, NaHCO3……… Tentokrát jsme se však na kyseliny a zásady podívali z jiného pohledu, zaměřili jsme se na to, jak kyselé nebo alkalické jsou běžné potraviny. Jen pro připomenutí, kyselost se uvádí v hodnotách pH, které se pohybuje v rozmezí 0 - 14 viz obrázek. Pokud znáte koncentraci látky, můžete si pH vypočítat dle následujícího vzorečku: pH = -log([H])




Žádné komentáře:

Okomentovat