Proteiny
jsou základní stavební hmotou všech živočichů, proto je jejich znalost
esenciální pro pochopení samotné podstaty existence. O proteinech se učíme na
několika úrovních, nejprve to je pro nadšence v předmětu science, kde studenti
laborují a zkoumají, jak ověřit, že je bílkovina přítomna například v bílku
nebo mléku. Poté se proteiny probírají ve třetím ročníku a naposled se látka
týká opět nadšenců, kteří si zapíší chemický seminář. Letos se nám sešlo probírání látky v prvním
ročníku v science a na maturitním semináři. Studenti si tak mohli
vyzkoušet ty samé laboratorní úlohy dva dny po sobě. Srovnání jak se líbilo
provádění Biuretovy reakce v prvním a posledním ročníku můžete vidět ve
fotodokumentaci. Pokud byste si chtěli reakci provést doma, přikládám návod,
vše potřebné totiž lze koupit v potravinách a drogerii.
Biuretová reakce je reakce, při níž se dokazuje bílkovina pomocí směsi roztoků hydroxidu sodného NaOH a síranu měďnatého CuSO4. Bílkovina se při důkazu zbarví modrofialově. Biuretovou reakcí dokážeme peptidové vazby, kterými se navzájem váží aminokyseliny. Ty tvoří v alkalickém prostředí se solemi mědi charakteristicky barevný komplex-biuret. Do zkumavky dáme cca 2 ml mléka, přidáme cca 10% roztok hydroxidu sodného, min 1 ml, aby se směs silně zalkalizovala . Poté přidáváme po kapkách roztok síranu měďnatého a lehce promícháme skleněnou tyčinkou. Poté vložíme do zkumavky a začneme pozvolna zahřívat. Stejný pokus pak provedeme s vaječným bílkem a pro srovnání s látkou, kde bílkovina není, například sacharózou.
Biuretová reakce je reakce, při níž se dokazuje bílkovina pomocí směsi roztoků hydroxidu sodného NaOH a síranu měďnatého CuSO4. Bílkovina se při důkazu zbarví modrofialově. Biuretovou reakcí dokážeme peptidové vazby, kterými se navzájem váží aminokyseliny. Ty tvoří v alkalickém prostředí se solemi mědi charakteristicky barevný komplex-biuret. Do zkumavky dáme cca 2 ml mléka, přidáme cca 10% roztok hydroxidu sodného, min 1 ml, aby se směs silně zalkalizovala . Poté přidáváme po kapkách roztok síranu měďnatého a lehce promícháme skleněnou tyčinkou. Poté vložíme do zkumavky a začneme pozvolna zahřívat. Stejný pokus pak provedeme s vaječným bílkem a pro srovnání s látkou, kde bílkovina není, například sacharózou.
Žádné komentáře:
Okomentovat